Ontdek de Zaanstreek

Stad aan de Zaan is een mooie gelegenheid om de Zaanstreek te ontdekken. We zijn trots op onze Zaanse Schans, de topattractie met zijn molens en traditionele houtbouw, die jaarlijks miljoenen bezoekers even terugvoert naar een stukje ‘Old Holland’. Maar onze streek heeft meer te bieden.

Erfgoed en architectuur

De Zaanstreek was altijd een welvarende streek, dankzij de molens, de VOC, de walvisvaart en later het vernuft van de industriebazen. Daar genieten we nu nog van in de vorm van prachtig industrieel erfgoed. Van monumentale pakhuizen tot historische fabrieken, die al dan niet een nieuwe bestemming kregen.

Ook de architectuurliefhebbers van nu weten Zaanstad te vinden. Het vernieuwde stadshart van Zaandam won al menige prijs. Het laat een nieuwe visie zien op de traditionele Zaanse bouw en dat levert spectaculaire staaltjes op, zoals het wereldberoemde Inntel, het hotel dat lijkt te bestaan uit een opeenstapeling van Zaanse huisjes.

Huis van de HollandRoute

Een wel heel bijzondere locatie vormt het Hembrugterrein, ooit het hart van de Stelling van Amsterdam, waar een eeuw lang munitie werd gemaakt. De gebouwen in verschillende bouwstijlen huisvesten nu creatieve en innovatieve ondernemers en er worden festivals gevierd en evenementen gehouden.

Op het terrein staat tevens het HollandRoute Huis. Start- en eindpunt van de HollandRoute met een expositie over het Hembrugterrein en Europees industrieel erfgoed. De HollandRoute ontsluit de Nederlandse erfgoedlocaties binnen de metropoolregio Amsterdam en maakt onderdeel uit van de ‘European Route of Industrial Herritage’.

Op, in en via de Zaan

Stad aan de Zaan zegt het al: rivier de Zaan vormt de verbinding tussen al het moois wat we hebben te bieden. De streek laat zich dan ook prima ontdekken vanaf het water. Laat je van hotspot naar hotspot brengen door de Zaanhopper, boek een Zaansafari of ga zelf met een kano op pad.

Met een eigen boot tref je hier helemaal een walhalla aan mooie aanlegplekken, leuke terrassen aan het water en eeuwenoude sluisjes. Het programma ‘Nederland Vaart’ liet zich al verrassen en het magazine ‘Varen in de Zaanstreek’ brengt je vast op ideeën.

Cultuur in het stadshart

Ook cultureel heeft het centrum van Zaandam genoeg te bieden. Wat dacht je van een bezoek aan het Czaar Peter-huisje. Het nederige, houten arbeidershuisje waar in 1697 de Russische tsaar verbleef. Of doe de Monet-route en ontdek waarom de schilder Monet verliefd werd op Zaandam. Wil je meer dan pak je de Zaanhopper (de boot) of een bus naar een van de andere bezienswaardigheden.

Monet in Zaandam

Je kunt de streek ook door de ogen van de Franse impressionist Claude Monet komen bekijken. In 1871 bracht hij vier maanden in Zaandam door. Een belangrijke periode in zijn ontwikkeling als schilder, die maar liefst 25 schilderijen opleverde. “Genoeg te schilderen voor een heel leven,” schreef hij aan collega. Ook nu nog kun je in zijn voetsporen treden en de Monet-route wandelen. Meer informatie…

Shoppen in het stadshart

Je hoeft geen architectuurliefhebber te zijn om het Zaanse Stadshart te kunnen waarderen. Het is er ook gewoon lekker shoppen en flaneren langs de gracht. Ben je het geslenter beu, dan vind je er het uitgaansplein De Dam vol restaurantjes en terrasjes.

X